- 2019. július 1., 12:00
Jony Ive állítólag azért távozott, mert nagyon nem értett egyet a vezetés koncepciójával.
Hirdetés

Illetve azzal, hogy a vezetésnek nem igazán van követendő koncepciója azon túl, hogy a profitot maximalizálni kell. Amint arról pár napja mi is beszámoltunk, az Apple vezető dizájnere elhagyja az almás gyártót, és saját céget alapít. Bár cége, a LoveForm a jövőben is besegít majd az Apple-nek, nyilvánvaló, hogy több más ügyféle is lesz az új cégnek, így az Apple nem az egyetlen fókusz lesz Ivy számára, hanem csak az egyik megrendelő a „sok” közül.

Habár a bejelentés még friss, sokan találgatják, hogy mi lehetett a távozás oka. A Bloomberg belső forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy a legnagyobb probléma az volt, hogy Steve Jobs halála után az Apple vezetését nem nagyon érdekelték a termékek, csak arra koncentráltak, hogy üzleti szempontból jók legyenek a döntéseik. Ivy viszont ahhoz volt szokva, hogy Jobsszal együtt gondolják ki, milyennek kell lennie egy-egy új terméknek. Jobs megmondta, hogy mit szeretne, Ivy pedig kitalálta, hogy azt hogyan lehet a legjobban megvalósítani.

Jobs halála után Tim Cook került az Apple élére, akit oly annyira nem érdekeltek a tervezéssel kapcsolatos folyamatok, hogy voltak olyan fícsörök, amelyekkel a bejelentésig nem is találkozott. Voltak nézeteltérések is; a Bloomberg külön megemlíti az Apple Watchot, amely Ivy víziójában önálló termék lett volna, míg Tim Cook ahhoz ragaszkodott, hogy iPhone kiegészítő legyen belőle.

Habár nem tudni, hogy a Bloomberg értesülései mennyire hitelesek, ezek az új információk nagyon is beleillenek a képbe; Jobs halálát követően rengetegen vádoltál az Apple-t azzal, hogy már nem vezeti, hanem csak követi a piacot. Valljuk be, hogy nem alaptalanul; az új információk pedig nagyon szépen meg is magyarázzák, hogy ennek az átalakulásnak mi lehetett a kiváltó oka.

Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00