- 2019. július 19., 12:00
A böngészőkbe épített inkognitó mód nem véd meg attól, hogy a Google és a Facebook ismerje a szokásaidat.
Hirdetés

A böngészők inkognitó módját sokan pornó módnak hívják, mert ilyenkor a szoftverek nem tárolnak semmilyen adatot a gépen, és nem használják a korábban mentett sütiket sem – vagyis nem kell például figyelni a különféle szolgáltatásokból való kijelentkezésre, elég bezárni a böngészőt. Az inkognitó mód megvédi a felhasználót attól, hogy bárki, aki ugyanazt a gépet használja, bármilyen szinten is kémkedjen; egy tanulmány ugyanakkor kimutatta, hogy a Google és a Facebook ettől még jó eséllyel tisztában lesz azzal, hogy mivel töltjük „magányos” óráinkat a számítógép előtt.

A tanulmányt a Microsoft kutatólaboratóriuma és két amerikai egyetem közösen jegyzik; a kutatás során kifejezetten azt vizsgálták, hogy az online pornófogyasztási szokásokat mennyire lehet nyomon követni. A tanulmány készítői 22.484 pornó oldalt vizsgáltak meg, és arra a következtetésre jutottak, hogy 93 százalékuk valamilyen formában ad hozzáférést másoknak is a személyes adatokhoz. Akár saját statisztikák készítése miatt, akár like gomb beágyazása miatt, stb. A tanulmány szerint a Google az oldalak 70 százalékát „figyeli”, amivel messze vezet, de még az olyan cégek, mint az Oracle vagy a Facebook is követik a tevékenységeket a pornóoldalak 24 illetve 10 százalékán. A kutatás során összesen 230 olyan vállalatot találtak, amely nyomon követi a felhasználók tevékenységét a pornó oldalakon akkor is, ha az inkognitó mód be van kapcsolva.

Feltételezések szerint a Google és a Facebook a hirdetések személyre szabásához használhatja az adatokat; ez azonban nem bizonyított. A Google azt mondta, hogy az információkat nem használják targetáláshoz, mert pornó oldalakon nem jelennek meg hirdetések, a belső szabályzat pedig tiltja, hogy más oldalakon a hirdetések a felhasználók szexuális preferenciája alapján jelenjenek meg. A nagy kérdés akkor az, hogy mégis minek gyűjti az adatokat a Google, erre azonban választ nem érkezett. A megoldás viszont valószínűleg egyszerű: a vállalatok nemcsak azt követik, hogy mit csinálunk a pornó oldalakon, hanem minden mást is. Valószínűleg csak arról van szó, hogy a szolgáltatók egyszerűen nem vették a fáradságot ahhoz, hogy kivegyék ezeket a site-okat a rendszerből.

Címkék