- 2020. január 27., 11:00
Az iPhone telefonok egyik hasznos szolgáltatása az AirDrop, amit a Google végre úgy tűnik, hogy lemásol.
Hirdetés

Az AirDrop két iOS rendszerű kütyü között kínál pofonegyszerű fájltovábbítást; egy nagyon egyszerű, de sokszor hasznos funkcióról van szó. Ami ennek ellenére az Androidból mindeddig hiányzott. A Google most viszont végre elkezdte saját verziójának fejlesztését, a Nearby Sharing bétája pedig már ki is szivárgott, így az XDA Developers tagjai közül néhányan tettek is vele egy próbát. Tegyük hozzá, hogy a Nearby Sharing nem teljesen új dolog, hanem az Android Beam továbbfejlesztett verziója, amely NFC, Bluetooth és WiFi segítségével oldotta meg az adatok továbbítását a készülékek között. Azonban a funkció a gyakorlatban nem vált be.

Mégpedig azért nem, mert használata nem volt túlságosan egyszerű. A Nearby Sharing lényege viszont éppen az egyszerűség – a fenti videón jól látszik, mennyire flottul megy az adatok megosztása. Legalábbis ha működik a dolog, de egy tesztverzió esetében fennakadásokra azért számítani lehet. A feltételezések szerint az NS csak akkor működik, ha a Google Play Services fut a készüléken és a szükséges beállítások is rendben vannak (telefon használható fájlküldésre, látszik a mobil más felhasználók számára, stb.) Az adattovábbítás interneten keresztül illetve közvetlenül is történhet, és a dolog csak akkor működik, ha a telefonok nagyon közel vannak egymáshoz. Egyelőre nem tudni, hogy a Google mikor vezeti be a szolgáltatást.

Viszont érdekesség, hogy nem a Google az egyetlen, aki ilyen megoldást fejleszt Androidra: korábban a Samsung, a Xiaomi, az Oppo és a Vivo is bejelentette, hogy saját készülékek közötti adatmegosztót készít. Az persze teljesen egyértelmű, hogy a legjobban a Google verziója sülhet el, hiszen ez biztos, hogy (szinte) minden telefonnal működni fog, nem csak akkor ha egy-egy gyártó saját készülékeit használjuk az adatok továbbítása során.

Címkék
Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00
2020. június 8., 10:00