- 2022. február 10., 07:26
Mutatunk pár praktikus szempontot, ha épp most gondolkodsz tablet vagy notebook vásárlásán.
Hirdetés

A tabletek megjelenésekor a fejlesztők nem titkolt szándéka volt, hogy a táblagépek képesek legyenek leváltani a laptopokat. Mára tudjuk, ez az ígéret kissé túlzónak bizonyult, és a notebookok piaca nemhogy csökkent volna, hanem egyre csak növekszik. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne volna igény a tabletekre, sőt. Összeszedtük a legfontosabb szempontokat, amelyek segítenek, ha elbizonytalanodnál, hogy egy tablet vagy egy laptop jelenti számodra az ideális megoldást.

Hordozhatóság vs. teljesítmény

Kezdjük is a két kütyü közti közös ponttal, a hordozhatósággal! Ebben a kategóriában a tablet verhetetlennek tűnik, amely nem csak a méretéből, hanem a tömegéből is adódik. Hiszen míg egy táblagép nagyjából 300-500 grammot nyom, addig a laptopok – néhány kivételtől eltekintve – 1,2-3 kilogrammosak.

Fontos felmérni, hogy főleg mikor használnánk a kütyüt. A tömeg például kisebb súllyal számít, ha főleg otthon vagy az irodában használod a laptopot, viszont a tablet is előnyösebb lehet otthonra, ha főleg este, az ágyban fekve szeretnél filmet nézni.

Ha viszont a teljesítmény a legfontosabb, akkor érdemes a laptopok közül válogatni. Hiába az egyre nagyobb RAM és az egyre gyorsabb processzor, egy két kivételtől eltekintve (pl. Samsung S sorozat, iPad Pro) a tabletek teljesítménye látványosan alulmarad a lapotokéhoz képest. Ezt persze nem feltétlenül érezni a mindennapi használat közben, de ha egyszerre több programmal kell dolgozni, vagy sok internetes oldalt megnyitni, máris érezhetővé válik a különbség a laptopok javára.

Médiahasználat vagy tartalomgyártás

Futball és darts világbajnokság, Jóbarátok összes, vagy a legfrissebb hírek – ha leginkább szórakozásra használnád a kütyüt, nagy valószínűséggel a tablet a jobb választás. Ezeket kifejezetten tartalomhasználatra tervezték, és jóval hosszabb, akár 8-10 órás üzemidővel is rendelkezhetnek. Az üzemidőn kívül, a kijelző csatáját is a tabletek nyerik - jellemzően. A különbség látványos is lehet, hiszen nemcsak a Full HD felbontás, hanem néhány modellben akár az OLED-technológia is elérhető. Az viszont biztos, hogy a legolcsóbb típusok kivételével az LCD is remek minőséget nyújt.

Bár a legtöbb program, játék, irodai szoftver használható az Androidos táblagépeken is, ha a megszokottnál többre vagy a megszokottól másra vágysz, előfordulhat, hogy bökkenőbe ütközöl. A választás előtt fontos, hogy átgondold, milyen alkalmazásokat, szoftvereket fogsz használni, és érdemes rákeresni, hogy azok elérhetők-e a táblagépes környezetben. Egy biztos: ha szoftverről van szó, a laptopok a nyerők; produktív munkára a Windows (és a Mac) még mindig sokkal jobbnak számít.

Nyomokban telefont tartalmazhat

A tableteket nevezhetjük a legokosabb okostelefonoknak, és ez igazán feltűnő, ha a készülék felhasználói felületét vesszük górcső alá. Bár folyamatosan fejlődik a tabletek kezelhetősége, arra, hogy utolérje a számítógépek szintjét, egyelőre még várni kell. Az asztali operációs rendszerek számos olyan egyedi funkcióval rendelkeznek, amelyekkel a táblagépek nem, használatuk munkára és sok másra nemcsak hatékonyabb, hanem élvezetesebb és könnyebb is lehet. Nehéz elképzelni, hogy ez a különbség a közeljövőben megszűnne a két fajta kütyü között – még a 2-in-1 gépe sem tudják mindkét világ előnyeit egyesíteni.

Végül nézzük meg az ár-érték arányt is; annyi bizonyos, hogy egy belépő szintű vagy középkategóriás tablet árából nem tudunk laptopot vásárolni. A legegyszerűbb notebookok ugyan a középkategóriás táblagépekkel vannak egy kategóriában, de nem túl jók: kevés a RAM, lassú a processzor és nagy a méret is.

Ha tablet és laptop között döntenél, elsősorban tehát azt érdemes végig gondolni, hogy hol, mennyit és mire használnád majd az új kütyüdet. Ha a teljesítmény, a szoftveres támogatottság és a felhasználói felület a fontos, akkor a laptopok, ha a kijelző, az üzemidő és a hordozhatóság az elsődleges szempont, akkor a tabletek jelenthetik számodra a jobb választást.

Címkék
Ez is érdekelhet
2019. május 28., 08:00
2018. október 16., 17:00