- 2018. október 25., 14:00
A szolgáltató 500 ezer fontos bírságot kapott, ezt az összeget pár perc alatt megkeresi.
Hirdetés

A Facebook-Cambride Analytica botrányról többször is írtunk már (részletek például itt és itt); most azonban nem magáról a botrányról lesz szó, hanem arról, hogy a briteknél véget ért az a vizsgálat, amely az ügyben a Facebook felelősségét is vizsgálta.

Ennek eredményeképpen a Facebookot vétkesnek találták, és 500 ezer fontos bírság megfizetésére kötelezték – ez nagyjából 185 millió forintnak felel meg, ami a Facebook költségvetésében még a hibahatárt sem biztos, hogy eléri. A tavalyi árbevételt alapul véve a Facebook mindössze néhány perc alatt keres ennyi pénzt, így a büntetés legfeljebb jelképesnek mondható. A bírság még annak fényében sem túl nagy, hogy az adatszivárgási botrányban érintett 87 millió felhasználó közül csak mintegy 1 millióan brit állampolgárok.

Az 500 ezer font egyébként a kiszabható legmagasabb bírság volt, tekintettel arra, hogy a vizsgálat még a GDPR bevezetése előtt indult; ha a vizsgálat a GDPR bevezetését követő adatszivárgásra vonatkozott volna, akkor a bírság is jóval magasabb is lehetett volna, tekintve hogy a plafon most már az érintett cég éves árbevételének 4 százaléka.