- 2019. április 18., 09:00
Ami persze érthető is, a vállalat nagyon nem akart volna 5G modem nélkül maradni.
Hirdetés

Bejelentette az Intel, hogy miután már egy ideje jegelte, most végleg leállítja az okostelefonokba szánt 5G modem fejlesztését. Amint arról tegnap beszámoltunk, a vállalat helyette a számítógépekbe szánt megoldásokra koncentrál majd. A hír igazából csak egyetlen dolog miatt érdekes: az Apple-nek az Intel is egy lehetséges opció lehetett volna, amikor a 2020-ban megjelenő iPhone-okba 5G-s modemet választ. Merthogy az Apple összeveszett a Qualcommal, és ezért sokáig úgy tűnt, hogy beszállító nélkül marad. Ugyan a Huawei jelezte, hogy kész szállítani riválisának is a Balong 5000-es chipet, az USA és a Huawei viszonya miatt valószínűtlennek látszott, hogy ez a forgatókönyv a valóságban is létrejöhet.

Viszont nem is lesz rá szükség, mert alig pár órával az Intel bejelentését követően az Apple és a Qualcomm kibékült egymással. A felek peren kívül egyeztek meg, az Apple pedig egy meg nem nevezett összeget fizet a Qualcommnak a szabadalmak jogosulatlan használata miatt. A békülés ténye meglepő, ha azt vesszük, hogy az Apple és a Qualcomm nem kímélték egymást: előbbi szerint az Apple szabadalmakat lopott, utóbbi szerint pedig a Qualcomm visszaélt pozíciójával és túl drágán szállította a chipeket.

Viszont a racionális érvek mindkét felet a békülés felé tolták; az Apple versenyhátrányba kerülhetett volna 5G-s telefon nélkül, a Qualcomm számára pedig nyilván nem hátrány, ha van egy olyan ügyfele, amely továbbra is 100 milliós tételben vásárolja majd meg az egyik termékét.

Az nem derült ki, hogy az Intel azért hagyott-e fel a fejlesztéssel, mert tudta, hogy az Apple kibékült a Qualcommal, vagy épp fordítva: az Apple azért békült a Qualcommal, mert tudta, hogy az Intel felhagy a fejlesztéssel. Az viszont felettébb valószínű, hogy a két dolog összefügg egymással.