- 2019. június 25., 10:00
A 4-es verzió ára továbbra is 35 dollár, de a fejlődés ezúttal (is) látványosra sikerült.
Hirdetés

A Raspberry Foundation eredeti célja az volt, hogy egy olyan mini számítógépet készítsen, amely elég olcsó és elég sok dologra lehet használni ahhoz, hogy a fiatalokkal (vagy akár az egészen kicsikkel is) megszerettesse a programozást. A projekt annyira sikeres lett, hogy azóta is érkeznek az újabb és újabb verziók – ahogyan az alkatrészek ára csökken, úgy fér bele egyre több dolog a 35 dolláros keretbe, ezzel pedig szépen nő az aktuális verzió tudása.

A frissen megjelent Raspberry Pi 4 lelke egy 1,5 GHz-es, négymagos Broadcom processzor, Cortex-A72 magokkal. A processzor mellé alapesetben 1 GB RAM jár, de 10 vagy 20 dollárral többért 2 vagy 4 GB RAM-ot is kérhetünk. A grafikus feladatokat egy VideoCore VI GPU látja el, amelynek legfontosabb tulajdonsága az, hogy akár két darab 4K-s monitor egyidejű kezelésére is képes – ehhez mérten pedig az alaplapra két micro HDMI kimenet is kerül. A tápellátásért továbbra is USB csatoló felel, amely azonban most már USB-C típusú. A további bővítéshez két USB 3.0 és két USB 2.0 csatlakozót valamint 40-tűs GPIO interfészt használhatunk, valamint van vezetékes LAN, ac-s WLAN és 5.0-s Bluetooth is.

A Raspberry Pi 4 mérete nem változott, a cserélt portok miatt viszont a korábban vásárolt kiegészítőket (például tokokat, házakat) nem feltétlenül lehet vele együtt használni.

Címkék