- 2019. október 10., 14:00
A szolgáltató nem nyugszik bele abba, hogy az EU bizonyos esetekben globális törlésre akarja kényszeríteni.
Hirdetés

A múlt héten írtunk arról, hogy a felejtés joga értelmében az EU arra kötelezte a Facebookot, hogy azokat az adatokat amelyeket EU-s bírósági döntés nyomán törölni kell, a szolgáltató ne csak az EU-ból tegye elérhetetlenné, hanem az egész világon. A döntés jogerős, a Facebook tehát elvileg nem fellebbezhet ellene. Ugyanakkor Mark Zuckerberg most közölte, hogy keresik a jogi lehetőséget arra, hogy a döntést érvénytelenítsék, mert nonszensz hogy egy ország (vagy jelen esetben az EU) olyan törvényeket hozzon, amelyek hatályát aztán az adott országon (EU-n) kívülre is kiterjeszti.

Zuckerberg szerint az EU döntése szembemegy a józan ésszel, és komolyan korlátozza a szólásszabadságot valamint az internet függetlenségét. Az ügynek tehát biztosan lesz még folytatása. Tény, hogy a helyzet nem egyszerű; és újfent rávilágít arra, hogy az internet globális elérhetősége sokszor megoldatlan problémákat okoz. Jelen esetben ugyanis arról van szó, hogy ha például valakit a Facebookon rágalmaznak, majd az illetőnek sikerül egy EU-s bíróságon bizonyítania, hogy a vádak hamisak, akkor a Facebook szerint teljesen rendben van az, hogy a jogsértő tartalmat az EU-ban elérhetetlenné teszik, minden más országban viszont továbbra is hozzá lehet férni. A Facebook felfogása alapján minden országban pert kellene indítani, ami nem életszerű.

A helyzet nagyjából ahhoz hasonlítható, mint amikor egy elítélt bűnöző külföldre szökik, a külföldi hatóság pedig ismeri a tartózkodási helyét. És bár minden lehetősége meglenne arra, hogy elfogja az elítéltet, ezt nem teszi meg arra hivatkozva, hogy az adott országban nem folyt ellene eljárás, tehát ártatlannak kell tekinteni.

Címkék