- 2019. október 31., 17:15
Az Antenna Hungária megvásárolta a Telenor 25 százalékát, így az állam is tulajdonossá vált a mobilcégben.
Hirdetés

A Telenor és az Antenna Hungária a mai napon megerősítették, hogy az állam utóbbi cégen keresztül 25 százalékos részesedést vásárolt a mobil szolgáltatóban. A többségi tulajdon továbbra is a PFF nevű cseh befektetői csoport tulajdonában marad. Az állam évek óta szeretett volna állami szolgáltatót, ami nem jött össze – úgy tűnik, maradt tehát a B-terv.

A kisebbségi tulajdon miatt kérdéses, hogy az államnak lehet-e bármilyen beleszólása a cég működésébe. A tapasztalatok alapján egyáltalán nem biztos, hogy rövid távon bármi is változni fog – ugyanakkor a PFF számára mindenképpen előnyös lehet, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szokásos, éves frekvencia aukciója előtt a csoport extra pénzhez jut. A Telenor így képes lehet arra, hogy az 5G-s hálózatok üzemeltetéséhez szükséges frekvenciákból nagyobb mennyiséget vásároljon. A legnagyobb csata e tekintetben várhatóan a Telekommal lesz, mert a Vodafone már most is rendelkezik azokkal a frekvenciákkal, amelyek az 5G hálózat üzemeltetéséhez kellenek.

Az Antenna Hungária számára a tranzakció azért lehet előnyös, mert tulajdonosként könnyebben tud stratégiai együttműködést kötni – így még az sem kizárható, hogy az állam a Telenor infrastruktúrájára támaszkodva, gyakorlatilag a hátsó kapun besurranva akar saját mobilszolgáltatást indítani, az Antenna Hungárián keresztül.

Ez is érdekelhet
2021. január 29., 09:05
2020. június 5., 17:00
2020. június 8., 10:00
Hozzászólások