- 2020. február 11., 10:00
A Google népszerű térkép szolgáltatása 15 éves lett; a vállalat néhány hasznos funkció beépítésével ünnepel.
Hirdetés

15 éve, amikor a Google bemutatta saját térkép szolgáltatását, kevesen fogadtak volna arra, hogy ez lesz az a program, amely gyakorlatilag egy teljes iparágat kinyír: a GPS-ek akkoriban nagyon népszerűek voltak ugyanis, és minden cég hihetetlen erőforrásokat ölt abba, hogy minél pontosabb és részletesebb térkép adatokkal rendelkezzék. A Google viszont új fajta megközelítést alkalmazott, és nemcsak saját erőforrásokat használt az adatok felvételéhez, hanem a közösség erejét is a saját javára fordította. Az eredményt tudjuk: a Google Maps ma már teljes értékű navigációs szoftverként üzemel, rengeteg extra funkciója van. Mellette a profi (és ezzel együtt fizetős) megoldások tere nagyon beszűkült.

A Maps (vagy magyarul Térkép) 15 éves lett, a Google pedig új ikonnal, új külsővel és néhány új funkcióval ünnepelte a születésnapot. A frissített változat fokozatosan, a következő néhány hét során jut el minden Androidot illetve iOS-t használó készülékre.

Az új felület letisztultabb, és a legnépszerűbb funkciókhoz kényelmesebb elérést biztosít; így például a közeli helyek felfedezése, a tömegközlekedési eszközök használata vagy a személyes ajánlások is kiemelt helyre kerültek, de a Mentett helyek funkcióval egyszerűbb lesz megtalálni a korábban eltárolt helyszíneket, látnivalókat is. Ezen kívül lesz egy frissítések fül is, amelyen keresztül nem a Maps lesz frissíthető, hanem a rajta lévő információk – például ajánlásokkal, kapcsolódó kérdésekkel és válaszokkal.

Frissül a Live View nézet is az új változattal: a kiterjesztett valóság segítségével könnyebb lesz a navigáció, mert az előképen is látszódnak majd a térkép jelzései. Emellett a tömegközlekedési eszközökhöz kapcsolódóan is több információt lehet majd megtudni előre: a Google nagyjából fél éve meg tudja mondani, hogy várhatóan sokan vagy kevesen lesznek-e a buszon, de hamarosan azt is látni fogjuk, hogy a tömegközlekedési eszközön jellemzően hideg vagy meleg van, akadálymentes-e a fel- és leszállás, van-e külön kocsi a nők számára vagy hogy az adott szerelvény összesen hány kocsiból áll.

Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05