- 2018. január 8., 15:00
Pár éve még teljesen elképzelhetetlennek tartottunk egy ilyen felállást, mégis megjelent az első Intel-AMD chip.
Hirdetés

Az Intel bejelentette az első olyan processzorait, amelyekben az AMD RX Vega M grafikus chip teljesít szolgálatot. A chipek a nyolcadik generációs Core termékcsaládot erősítik, elsősorban hordozható gépekben láthatjuk majd viszont őket. A két cég együttműködésével lehetőség nyílik végre arra, hogy olyan integrált grafikus chippel rendelkező notebookok készüljenek, amelyek nem dobnak egyből hátast, ha egy 3D-s játék jön szembe velük. A chipek kétféle verzióban lesznek elérhetők, az RX Vega M GL magos változatokat hordozható gépekbe, a GH-s verziókat pedig vékony asztali minigépekbe szánja az Intel. Nem túl meglepő módon a fogyasztás optimalizálását szem előtt tartva a GL típus valamivel alacsonyabb órajelen működik, és 26 helyett csak 20 logikai egységet tartalmaz. A két variáns közötti eltérés még az is, hogy a GL-es lapka Core i5 és i7 processzorokba is bekerül, a GH-s változat viszont csak i7-es CPU-kal fog párban állni. A GPU-hoz 4 GB RAM kapcsolható.

A grafikus chipek teljesítményéről sokat elmond, hogy az Intel szerint az RX Vega M GL az NVIDIA GTX 1050-nél 40 százalékkal lesz gyorsabb, az RX Vega GH pedig még a 1060-asra is ráver 10 százalékot. Ez lényegében azt jelenti, hogy a legtöbb játék nemcsak, hogy elfogadható sebességgel fut majd, hanem nagyon is gyors lesz. A legkisebb változat az Intel Core i5-8305G lesz (2,8-3,8 GHz), a legerősebb típus pedig az Intel Core i7-8809G (3,1-4,2 GHz), valamennyi processzorban négy mag lesz, Hyper-Threading támogatással megspékelve.

Nyilván az AMD RX Vega M többet fogyaszt, mint az Intel HD Grapchics, éppen ezért ez utóbbi sem marad ki a processzorokból; a 630-as változat áll bevetésre készen minden olyan esetben, amikor a 3D-s teljesítmény nem létkérdés, a fogyasztás optimalizálása viszont annál inkább az.

Az Intel szerint a játékra szánt notebookok tömege akár 25 százalékkal, a vastagságuk 50 százalékkal is csökkenhet, miközben az üzemidő a kétszeresére nőhet. A Dell és a HP máris bejelentette, hogy használni fogják az új processzorokat, de biztos, hogy a többi gyártó sem fog sokáig késlekedni a bejelentésekkel.