- 2019. június 29., 16:00
Újra kereskedhetnek az amerikai cégek a Huaweijel; újraindultak a kereskedelmi tárgyalások az USA és Kína között.
Hirdetés

Május 20-án írtunk arról, hogy a Huawei felkerült az Entity Listre; ettől az időponttól az amerikai vállalatok semmilyen terméket és szolgáltatást nem értékesíthettek a kínai gyártó számára. Már akkor megírtuk, hogy a lépést valószínűleg nem a Huawei sarokba szorítása indokolta, hanem az, hogy az USA ezzel is nyomást akart gyakorolni Kínára, hogy a kereskedelmi tárgyalások során minél kedvezőbb helyzetbe kerülhessen. Ezt a véleményt támasztotta alá az is, hogy az amerikai kormány két nappal később máris 90 napra feloldotta a tiltást, igaz csak részlegesen.

Most viszont már teljesen egyértelmű, hogy a Huawei ügye csak politikai indíttatású volt: újraindultak ugyanis az amerikai-kínai tárgyalások, Donald Trump pedig szinte rögtön bejelentette, hogy a Huaweit eltávolítják az Entity Listről. Vagyis újra minden amerikai vállalat kereskedhet a kínai céggel, feltéve hogy nem a nemzetbiztonság szempontjából kritikus termékekről van szó. Egyébként sejthető volt már hét elején, hogy valami várható, mert nem hivatalos források jelezték, hogy a Micron, az Intel és más gyártók újra szállítanak alkatrészeket a Huawei számára.

A Huawei egyébként kezdetben nem számolt azzal, hogy túl nagy hátrányt okoz majd számára a tiltás, de később, ahogyan a felhők sokasodtak, már a kínai gyártó szerint is bő 30 milliiárd dollárral csökkent volna a bevétel a következő két év során.

Mi lesz most?

Habár a Huawei helyzete megoldódni látszik, afelől nem lehetnek kétségeink, hogy semmi sem lesz pont ugyanolyan, mint korábban volt. A bizalom megtört, ez nem vitás. A kínai gyártó számára például semmi garancia nincs arra vonatkozóan, hogy nem kerül fel – akár rövid időn belül is – újra az Entity Listre. Bár szerintünk nem valószínű, hogy erre sor kerül majd, mert az aláásná a rendszer komolyságát. Viszont az is tény, hogy a Huawei most megtapasztalhatta, hogy mennyire kiszolgáltatott az amerikai technológiának; ezért nem lennénk meglepve, ha a következő pár év azzal telne, hogy a vállalat minden lehetséges eszközzel megpróbál függetlenedni a tengerentúli beszállítóitól. A saját fejlesztésű operációs rendszer például simán bemutatkozhat úgy is, hogy egyelőre az Android marad használatban. Főleg, hogy ha megvannak az engedélyek, akkor a saját rendszert is fel lehet szerelni a Google appokkal – és a Play Store-ral, vagyis alkalmazásokkal is.

A legnagyobb kérdés talán az, hogy a felhasználók hogyan viszonyulnak ezek után a Huawei és Honor telefonokhoz; valamint azok a szolgáltatók, amelyek levették a polcokról a gyártó mobiljait, visszateszik-e őket oda amilyen hamar csak lehet. Erre a kérdésre viszont csak az idő adhat majd választ.

Ez is érdekelhet
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. november 25., 16:00
2020. október 15., 12:00
Hozzászólások