- 2019. október 16., 08:00
Az elemzők arra számítanak, hogy az év végéig megint az Apple szerzi meg a második helyet. De csak átmenetileg.
Hirdetés

Jelenleg a Huawei a második legnagyobb telefongyártó, amely a második negyedévben becslések szerint mintegy 25 millió telefonnal értékesített többet amerikai riválisánál. A Huawei tavaly a második, majd az utolsó negyedévben adott el először és másodszor több mobilt, mint az Apple, idén pedig az almás gyártó már a negyedik helyre szorult vissza, mert az Oppo is megelőzte. Elemzők mégis arra számítanak, hogy a harmadik és negyedik negyedévben megint az Apple lesz a második legnagyobb készülékgyártó. Ez pedig két tényezőnek lesz köszönhető.

Az első az, hogy az amerikai tiltás új szakaszba lépett, jelenleg a Huawei nem tud olyan telefont kiadni, amelyen a Google szolgáltatásai előre telepítve megtalálhatók. Az első AOSP Androidon alapuló telefon a Mate 30 széria volt; ezzel a szériával a Huawei elsősorban Kínára koncentrál tehát. Emiatt, valamint a felhasználói és szolgáltatói bizalom csökkenése miatt Huawei és Honor készülékből akár 20 millióval is kevesebb fogyhat negyedévente.

A másik dolog, ami az Apple malmára hajtja a vizet, természetesen az, hogy megjelent az iPhone 11 sorozat, az új telefonok piaci startja pedig mindig azt jelenti, hogy megugrik a kereslet az iPhone-ok iránt. Az Oppo csak kevéssel adott el több készüléket, mint az Apple, ezért a harmadik hely borítékolható, de nagy valószínűséggel a második hely is meglehet.

Az persze érdekes kérdés, hogy a Huawei gyengélkedése meddig fog tartani; valószínű, hogy nem sokáig. Egyelőre hivatalos megerősítés még nincsen, de a Fehér Ház állítólag hamarosan megkezdi azoknak a tanúsítványoknak a kiállítását, amelyek úgy is engedik a kereskedést a vállalattal, hogy az nem kerül le az Entity Listről. Nagyjából száz önálló engedélyről van szó, amelyek birtokában a Huawei újra teljes értékű termékeket dobhat piacra a fogyasztói szektorban.

Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. november 25., 16:00