- 2020. február 14., 06:00
Új tévét vásárolnál, de nem szeretnél indokolatlanul sok pénzt kiadni rá? Segítünk megtalálni a megfelelő televíziót!
Hirdetés

A TV-vásárlás bonyolult és nehéz folyamat. Hogyha olcsó tévét szeretnél vásárolni, az komoly fejfájást okozhat. Pedig olcsó és jó minőségű tévék léteznek, csak annyi a dolgod, hogy megkeresed őket.

A tévégyártók és forgalmazók arra törekednek, hogy a legújabb, legkorszerűbb készülékeket adják el neked. A figyelemelterelés egyik eszközeként új technológiákkal és funkciókkal kapcsolatos hangzatos kifejezéseket használnak. Továbbá megtévesztő lehet az is, hogy az internet, mint általában, annyi különféle véleménnyel és értékeléssel van tele, hogy nem feltétlenül segít a választási folyamatban.

Ezért megpróbálunk mi segíteni eligazodni a sokféle olcsó és drága lehetőség között, hogy könnyebben megtaláld a számodra ideális tévét. Íme néhány hasznos tipp:

Hagyd figyelmen kívül a specifikációkat (legalábbis a többséget)

A tévék specifikációinak feltüntetése bonyolult kifejezésekkel vagy számokkal befolyásolhatja a döntéshozatalt, a drága modellek felé terelve a vásárlót. Fő szabályként a képernyő méretére és a TV-portok számára kell figyelned!

Hagyd figyelmen kívül a többi műszaki paramétert! A specifikációk értelmezése abban az esetben lehet hasznos, ha választani szeretnél több olcsó modell közül, és azt szeretnéd megtudni, hogy melyik rendelkezik esetleg HDR vagy smart funkcióval. Minden más esetben a specifikációk inkább csak elterelik a figyelmet!

Minél nagyobb, annál jobb?

A leggyakoribb ok, amelyet hallhatunk akkor, amikor új TV-t vásárolnak az emberek, az az, hogy „a régi nem elég nagy”. A hálószobába ajánlatos egy olcsóbb, legalább 101 cm (40 hüvelyk) képátlójú TV-t választani, de a nappaliba is találni olyan olcsó TV-ket, amelyek képátlója meghaladja a 125 cm-t. A 4K felbontás ma már alap, több pénzt a HDR vagy a smart funkciókra érdemes költeni, ha ezeket fontosak tartod.

4K és HDR? Igen, megéri!

A 4K felbontás ma már alap, kivéve a legeslegolcsóbb készülékeknél. Ezek a tévék UHD (Ultra High Definition) néven is ismertek, és négyszer több pixellel rendelkeznek, mint a régebbi 1080p-s készülékek. Ez elméletben nagyon jól hangzik, de aki messzebbről nézi a tévét, annak a valóságban nehéz (majdhogynem lehetetlen) különbséget tenni egy Full HD és egy UHD felbontású tévé képe között.
Másrészről viszont a belépő szinten a a 4K-s tévékészülékek ára ma már annyira alacsony, hogy egy nagyon kicsivel többet mégis érdemes lehet rászánni az új tévére a jobb minőség és a jövőállóság érdekében.

Külső eszköz csatlakoztatása

A HDMI csatlakozó az egyik legfontosabb dolog a tévén, hiszen a legtöbb kiegészítő HDMI portokon keresztül látja el a tévét tartalommal. A lényeg az, hogy minél több legyen a HDMI-ből; de persze ha van lehetőség rá, akkor érdemes olyan tévét választani, amin USB-bemenet és SD-kártaaolvasó is található.

Smart funkció? Nem (túl) fontos

Ha a cél elsősorban az, hogy a tévé jó képminőséggel rendelkezzék, vagyis ha a mozi élmény a legfontosabb, akkor a smart funkcióra nem biztos, hogy érdemes extra pénzt áldozni. A YouTube vagy más streaming szolgáltatások egyéb módon is eljuthatnak a tévére később, ha mégis igény lenne rájuk.

Reméljük tudtunk segíteni a választásban. Amennyiben elhatároztad magad, javasoljuk, hogy nézz körül az eMAG.hu tévé ajánlatai között is. Vásárláskor érdemes megnézned a kiegészítőket is, és megfontolnod az extra garanciát is.

Címkék
Ez is érdekelhet
2021. január 29., 09:05
2020. december 2., 12:00
2020. június 5., 17:00
2020. május 5., 12:00